İş Birliği Anlaşmaları

İşbirliği anlaşmaları fiili veya potansiyel rakip konumundaki teşebbüsler arasında iş birliğine yönelik gerçekleştirilen anlaşmalardır. İşbirliği anlaşmaları, özellikle de birbirini tamamlayan aktivite, beceri ve kaynakları bir araya getirdiğinde, önemli ekonomik faydalar ortaya çıkarabilmektedir. Teşebbüsler arasında gerçekleştirilecek iş birlikleri; riski paylaşmak, maliyetleri düşürmek, bilgi birikimi sağlamak, yatırımları, ürün kalitesi/çeşitliliğini ve yenilikleri arttırmak için kullanılabilecek önemli bir araçtır.

Öte yandan iş birliği anlaşmaları, özellikle de yatay düzeyde gerçekleştirilenler, rekabet sorunlarına yol açabilmektedir. Bu durum, örneğin, tarafların fiyatları veya arz miktarını birlikte belirlemesi veya piyasayı paylaşmaları ya da iş birliği anlaşmasının taraflara pazar güçlerini koruma veya arttırma olanağı sağlaması ve dolayısıyla fiyatlar, çıktı, ürün kalitesi, ürün çeşitliliği veya yenilikçilik açısından olumsuz piyasa etkilerine yol açması halinde gözlemlenmektedir.

Bu nedenle rekabet otoriteleri, iş birliği anlaşmaları ile sağlanabilecek faydaların bilincinde olarak etkin rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla anlaşmaların ortaya çıkaracağı, faydaları ve anlaşmanın olumsuz etkilerini bir arada dikkate alan bir değerlendirme yapmaktadır.  (Bkz. Yatay Anlaşmalar Kılavuzu)