Sözleşme Yapmayı Reddetme

Hukukta, genel olarak, teşebbüsler arası sözleşme yapma serbestisi esas olmakla birlikte, rekabet hukuku kapsamında, bazı durumlarda, hâkim durumdaki teşebbüslere rakipleriyle sözleşme yapma yükümlülüğü getirilebilmektedir.

Bir teşebbüsün ürettiği mal ya da hizmetler ile sahibi olduğu maddi ya da gayri maddi işletme unsurlarını diğer teşebbüslere sağlamaması ya da bunların diğer teşebbüsler tarafından kullanılmasına doğrudan veya dolaylı olarak izin vermemesi sözleşme yapmayı reddetme olarak ele alınmaktadır. Bu çerçevede hammadde niteliğindeki fiziksel ürünler, belirli hizmetlerin sağlanabilmesi için gerekli altyapılar, ürün dağıtım sistemleri ve fikri mülkiyet hakları ile korunan veya korunmayan gayri maddi işletme unsurları ya da bilgileri ile teşebbüslerin sözleşme yapma talebine konu olabilecek diğer varlıklar söz konusu mal, hizmet ya da unsurlar arasında değerlendirilebilmektedir.

Sözleşme yapmayı reddetme iddiaları değerlendirilirken ihlalin tespiti için üç koşulun birlikte varlığı aranmaktadır. Buna göre;

-    Reddetme, alt pazarda rekabet etmek için vazgeçilmez bir ürüne ya da hizmete ilişkin olmalı,

-    Reddetmenin, alt pazarda etkin rekabeti ortadan kaldırması muhtemel olmalı,

-    Reddetmenin tüketici zararına yol açması muhtemel olmalıdır.

(Bkz. Hâkim Durum Kılavuzu, “5.1. Sözleşme Yapmayı Reddetme”)