The symposium, jointly organized by the Turkish Competition Authority and the İstanbul Bilgi University, will be held on June 17, Friday in İstanbul. (27.12.2012)

Rekabet Kurumu ve Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Rekabet Ekonomisi ve Politikası Sempozyumu”nun ilki 14–15 Kasım 2008’de Denizli’de gerçekleştirildi. Geniş bir bilim çevresinin, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla rekabet iktisadındaki güncel gelişmelerin ele alındığı sempozyumun ilk gününde yarışma tebliğleri ile davetli tebliğler sunuldu.
 
Sempozyumun sabahki oturumunda ilk olarak ABD Federal Ticaret Komisyonu İktisat Bürosu Direktör Yardımcısı Dr. Mark W. FRANKENA, “Contributions of Economists at a Competition Agency” başlıklı tebliğini sundu. Frankena, Federal Ticaret Komisyonu’nda doğrudan başkana bağlı bir birim olarak faaliyet gösteren İktisat Bürosu’ndaki iktisatçıların, dosyalarda, hukukçularla beraber çalıştığını ama onlardan bağımsız olarak görüşlerini hazırlayıp, sunduklarını ifade etti. Frankena, esas görevlerinin birleşme ve devralma dosyalarında iktisadi analizler yapmak olduğunu da vurguladı.
 
Rekabet Uzmanları Evren SESLİ, Erdem AYGÜN ve Demet KAYA tarafından hazırlanan “İktisadi Analizin Rekabet Hukuku Uygulamalarındaki Yeri: Türkiye Perspektifi” isimli tebliğde, iktisadi analizlerin rekabet hukuku uygulamalarındaki kullanım alanları, Rekabet Kurulu kararlarından örneklerle açıklandı.
 
Rekabet Uzmanı Gökşin KEKEVİ, sunduğu tebliğle, “İktisadi Analizler Kartellerin Ortaya Çıkarılması ve Soruşturulmasına Yardımcı Olabilir mi?” sorusuna cevap aradı. Başta ABD ve AB olmak üzere dünyadaki gelişmiş rekabet hukuku sistemleri ile Türkiye’den verilen vaka örnekleri çerçevesinde, iktisadi analizlerin kartellerin ortaya çıkarılması ve soruşturulmasındaki katkılarının sınırlı olduğu tespiti yapıldı.
 
            Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise düzenlenen yarışma sonucu dereceye giren tebliğlerin sunumu yapıldı. İlk olarak, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Andım Oben BALCE, Yrd. Doç. Dr. Ayhan KORTUNAY ile Yrd. Doç. Dr. Özcan UZUN tarafından hazırlanan ve yarışmada birinci seçilen “Adli İktisat Yaklaşımı ve Bir Örnek Olay” adlı tebliğ sunuldu. 2008 yılının başlarında pirinç fiyatlarında gerçekleşen dalgalanmaların incelenip, konuya ilişkin Rekabet Kurulu kararının değerlendirildiği sunumda, ekonometrik modellerin ve adli iktisadın rekabet hukuku uygulamalarındaki rolü vurgulandı.
 
Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Ali KOÇ ve Araş. Gör. Gülden BÖLÜK tarafından hazırlanan ve yarışma ikincisi olan “Gıda Perakende Sektöründe Tekel Gücünün Belirlenmesi” isimli tebliğde, perakende sektöründe dünyada gerçekleşen yoğunlaşmaların rekabet perspektifinden değerlendirilmesi yapıldı. Ülke örneklerinin incelendiği tebliğde, yoğunlaşmaların ekonomik refaha ve işgücü piyasalarına etkisi mercek altına alındı.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan Daire Başkanı Müberra GÜNGÖR ve Uzman Ayhan TÖZER tarafından hazırlanan ve yarışma üçüncüsü olan “Türkiye GSM ve Diğer Ülke 3. Nesil Deneyimleri Işığında 3. Nesil Hizmetlere İlişkin Rekabet Politikası Analizi” başlıklı tebliğde ise, 28 Kasım’da gerçekleştirilmesi planlanan 3. Nesil ihalesi öncesinde GSM piyasası incelendi. Tebliğ’de, ihaleye ilişkin bazı bilgiler sunulup, daha rekabetçi bir GSM piyasası için yapılması gerekenlerin altı çizildi.
 
Sempozyumun ikinci ve son gününde, Rekabet Kurumu Başkan Başdanışmanı Prof Dr. Erdal TÜRKKAN ve Yrd. Doç. Dr. Fırat İNCEOĞLU tarafından sırasıyla “Rekabet Düzeyinin Ölçülmesi ve Rekabet Endeksi” ve “Sanayi İktisadında Yeni Ampirik Açılımlar” konulu sunumlar yapıldı. Prof. Dr. Türkkan, proaktif rekabet politikası için önemli bir araç olduğunu ifade ettiği “rekabet endeksi”ne ilişkin bilgi vererek, piyasalarda rekabet düzeyinin ölçülmesinin yararlarına değindi. Yrd. Doç. Dr. İnceoğlu ise, son dönem ampirik çalışmalarının sanayi iktisadına getirdiği açılımları anlattı.
 
Bu iki sunumdan sonra, akademisyenlerden oluşan “Değerlendirme Kurulu” değerlendirmelerini ortaya koydu ve sempozyumun, Pamukkale Üniversitesinin özenli ev sahipliğinde gelenekselleşmesi temennisinde bulundu.