VI. Astana Ekonomik Forumu na Katılım (28.5.2013)

Kazakistan Cumhuriyeti ile Avrasya Bilim İnsanları Ekonomik Kulübü tarafından düzenlenen Astana Ekonomik Forumu’nun VI.’sı 23-24 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleşti. VI. Astana Ekonomi Forumu bu yıl ilk defa yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Krizle Mücadele Konferansı’na da ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda düzenlenen "Adil Rekabet Prizmasından Ekonominin Gelişimi ve Dönüşümü" konulu yuvarlak masa toplantısına Kurumumuzu temsilen katılmak üzere Başkan Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI, Mesleki Koordinatör Lerzan KAYIHAN ÜNAL ve İdari Koordinatör Makbule BEKCAN Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gitti.

Astana Ekonomik Forumu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan NAZARBAYEV’in açılış konuşmasıyla başladı. Astana Ekonomik Forumu’na 102 ülkeden 8000’e yakın delege katıldı. Cumhurbaşkanı NAZARBAYEV konuşmasında krizle mücadele tüm dünya ekonomilerinin ele ele vermesi gerektiğini vurguladıktan sonra, ülkeler arası güven eksikliğinin giderilmesinin bu yöndeki çalışmalarda çok büyük önem taşıdığını söyledi. Ayrıca, EXPO 2017’ye de UNESCO tarafından barış şehri ilan edilen Astana’nın ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Kazakistan Cumhuriyeti Rekabetin Korunması Kurumu Başkanı Bolatbek KUANDIKOV başkanlığında düzenlenen ve Rusya Federal Anti-tekel İdaresi Başkanı Igor ARTEMYEV’in yönettiği rekabet hukuku ve politikasına yönelik yuvarlak masa toplantısına ülkemizin yanı sıra Avusturya, Hindistan, Ukrayna, Rusya, Avrasya Ekonomik Komisyonu, Dünya Ticaret Örgütü ve UNCTAD temsilcileri katıldı. Yine bu toplantıda AB eski Komisyon Başkanı ve İtalya eski Başbakanı Romano PRODI ile 1994 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi John NASH ve 1996 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi James Alexander MIRRLEES birer konuşma yaptı.

Yuvarlak masa toplantısında özetle Astana Ekonomik Forumu kapsamında ilk kez rekabet hukuku ve politikasına yönelik bir oturum yer aldığı, rekabet kurallarına uyum sağlamanın özellikle ekonomik kalkınmanın garantisi olduğu, bölge içi ticaretin giderek arttığı günümüz dünyasında bölge içi rekabetin büyük önem taşıdığı, devlet yardımlarının özellikle bölge ekonomilerinde hala hayati önem taşıdığı vurgulanmıştır. Nobel Ödülü sahibi John NASH ise konuşmasında devlet oligarklarının ulusal oligarklara dönüşmesinin geçiş süreci ekonomilerinin karşılaştıkları en büyük tehdit olduğunu vurguladı. Anılan yuvarlak masa toplantısında Başkan Prof. Dr. KALDIRIMCI ise “Türk Rekabet Kurumu’nun Rekabet Savunuculuğu Deneyimi” başlıklı bir konuşma yaptı. Başkanımız konuşmasında Kurumumuzun bugüne kadar kullandığı savunuculuk araçlarını anlatan Başkan Prof. Dr. KALDIRIMCI bu araçların bir ülkede rekabet kültürünün yerleşmesinde oynadığı role değindi.







*Resimler Cihan Haber Ajansından alınmıştır.