UNCTAD Toplantısına Katılım (27.12.2012)

UNCTAD Rekabet Hukuku ve Politikası Hükümetlerarası Uzmanlar Grubu’nun (Intergovernmental Group of Experts-IGE) 9-11 Temmuz tarihleri arasında Cenevre’de yapılan tüm BM üyesi ülkelerin davetli olduğu 12. Oturumuna Kurumumuzu temsilen Başkan Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI, V. Denetim Uygulama Daire Başkanı Barış EKDİ, Mesleki Koordinatör Lerzan KAYIHAN ÜNAL ile Rekabet Başuzmanı Osman Tan ÇATALCALI’dan oluşan bir heyet katılım sağladı.

Hükümetlerarası Uzmanlar Grubunun 12. Oturumu çerçevesinde yapılan yuvarlak masa toplantılarının konularına aşağıda yer verilmektedir:

  •        Tanzanya, Zambiya ve Zimbabwe Üçlü Gözden Geçirme Raporu
  •        Kamu alımları
  •        Sınır ötesi ihlallerde işbirliği
  •        Bilgi Yönetimi ve İnsan Kaynakları
  •        Moğolistan Gözden Geçirme Raporu

Anılan toplantılara ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Toplantılarda Mesleki Koordinatör Lerzan KAYIHAN ÜNAL “Bilgi Yönetimi ve İnsan Kaynakları” panelinde Kurumumuz çalışmalarını içeren bir sunum yaptı. V. Denetim Uygulama Daire Başkanı Barış EKDİ ise TİKA’nın da mali yardım sağladığı ve ülkemizin aracı olduğu Moğolistan Gözden Geçirme Panelinde başkanlık yaptı. Bu çerçevede Moğolistan Rekabet Kurumu Başkanı tarafında UNCTAD, TİKA ve Rekabet Kurumu yetkililerine onuruna verilen akşam yemeğine katılım sağlandı.

Yine anılan toplantılar çerçevesinde, ülkemizin yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) projesi kapsamında İİT üyesi ülke temsilcileri ile Başkan Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI başkanlığında bir araya gelindi ve bu projenin geleceğine yönelik bilgi alış verişinde bulunuldu. Ayrıca, UNCTAD, ICDT ve Kurumumuz işbirliğinde yeni dönemde özellikle ihtiyaç duyan İİT üyesi ülkelere yönelik teknik yardım çalışması yapılması konusunda mutabakat sağlandı. 

Toplantılar sırasında gündeme gelen bir diğer önemli konu ise Avusturya Rekabet Kurumu’nun inisiyatifinde UNCTAD platformunda gündeme getirilen, Balkanlar, Kafkaslar ve tüm Ortadoğu bölgesini kapsamayı amaçlayan Akdeniz havzası temelli, içerisinde sivil toplum örgütlerinden rekabet kurumlarına kadar geniş bir yelpazedeki katılımcının olmasını hedefleyen rekabet savunuculuğu konulu “Akdeniz Rekabet Konseyi” (Mediterranean Competition Council) önerisinin özellikle katılımcı ülkelerden yeterli ilgi görmeyerek üzerinde mutabakat sağlanamaması husu idi. Tüm bu gelişmelerin yanısıra, toplantılar boyunca Başkan Prof. Dr. KALDIRIMCI diğer pek çok ülke temsilcisi ile de ikili olarak görüşmeler yaptı ve DTÖ Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim KUNERALP ile bir araya geldi.