UNCTAD Rekabet Hukuku ve Politikası Toplantısına Katılım (14.7.2014)

8-10 Temmuz 2014 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenen UNCTAD Rekabet hukuku ve Politikası Uzmanlar Grubu’nun 14. Oturumuna Rekabet Kurumu adına Kurum II. Başkanı Kenan TÜRK, Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkan V. İbrahim AYDEMİR ve Rekabet Uzmanı Can SARIÇİÇEK katıldılar. Heyet ayrıca, Oturum öncesi gerçekleştirilen Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmede Rekabet Politikasının Rolü hakkında Ad Hoc toplantıya ve Oturum sonrasındaki Araştırma Ortaklık Platformu (RPP) toplantılarına da iştirak etti.

Uzmanlar Grubu toplantısında şu konular ele alındı:

a) Rekabet politikasının tüketiciler açısından faydaları
b) Rekabet otoritelerinin haberleşme stratejileri,
c) Rekabet kurumları arasında vak’a bazında gayrıresmi işbirliği
d) Bazı ülkelerin Rekabet hukuku ve politikalarına ilişkin gözden geçirmeler

Kurum adına, Rekabet politikasının tüketiciler açısından faydaları ve Rekabet kurumları arasında vak’a bazında işbirliği başlıklarında sunumlar yapılarak tecrübe paylaşımı sağlandı ve öneriler dile getirildi.

Yine Uzmanlar Grubu çalışma programının bir parçası olarak gerçekleştirilen Orta ve Doğu Akdeniz işbirliği platform toplantısına katılım sağlanarak, Rekabet Kurumlarının Bağımsızlığı ve Hesap Verebilirliği: Türkiye Örneği konulu bir sunum yapıldı. Özellikle, Rekabet Kurumu’nun finansal kaynak yapısı diğer ülke temsilcileri tarafından ilgi ve takdirle karşılandı.

Toplantıların son gününde gerçekleştirilen Araştırma Ortaklık Platformu’nda, Rekabet kurumlarının yapısı, bağımsızlığı, kartellerle mücadelede etkinliklerini konu alan uluslararası karşılaştırmalı araştırma bulguları sunuldu ve tartışıldı. Bu bölümde de, UNCTAD destekli araştırmalar için gönderilen soru ve anket formlarına verilen zamanında ve detaylı cevaplardan dolayı Rekabet Kurumu’na teşekkür edildi.

RPP bölümündeki dikkat çekici bir diğer sunumda, dünyada sayıları halihazırda 120 civarında olan rekabet otoritesinden yaklaşık yarısının hem Rekabet otoritesi hem de sektörel düzenleyici olarak tek çatı altında birleştirildiği ve bu trendin hız kazandığı, 2016 yılına kadar yaklaşık üçte ikisinin bu şekilde yeniden yapılandırılmış olacağının tahmin edildiği dile getirildi.