Uluslararası Rekabet Hukuku ve Politikası Çalıştayı İstanbul da Yapıldı (10.12.2013)

Rekabet Kurumu tarafından düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi 30 farklı ülkenin rekabet otoritelerinden elliden fazla temsilcinin katıldığı Rekabet Hukuku ve Politikası Çalıştayı, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI’nın açılış konuşması ve ardından eski Başbakan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım EKREN’in konuşması ile başladı.

9 - 10 Aralık 2013 tarihlerinde olmak üzere iki güne yayılan Çalıştayın açılış günündeki iki oturumda “İİT üyesi ülkelerde yoksulluğun azaltılması/ekonomik kalkınma ve rekabet politikasının rolü” ve “Kartellerle mücadele hükümlerinin uygulanması: İİT üyesi ülkelerde kartellerle mücadele uygulamalarının usule ilişkin yönleri ve pişmanlık hükümleri” konuları ele alındı.

Üye ülke temsilcilerinin sunumları çevresinde yoğunlaşan tartışmalarda yoksulluğun azaltılmasında ve büyümenin artırılmasında rekabet politikasının diğer ekonomi politikalarıyla birlikte üstlendiği kritik görev ve kartellerle mücadelede en önemli araçlardan biri kabul edilen pişmanlık programlarının üye ülkelerdeki konumu hususları öne çıktı.

Çalıştayın ikinci ve son gününde ise “Hâkim durumun kötüye kullanılması: Temel konular ve İİT üyesi ülkelerin deneyimleri” ve “İİT üyesi ülkelerde rekabet otoritelerine ve rekabet hukukunun uygulanmasına ilişkin görünürlüğü ve bilinci artırma yolları” konuları tartışmaya açıldı.