Rekabet Kurumu Başkanı Prof.Dr. Nurettin Kaldırımcı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası nı ziyaret etti (27.12.2012)

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak’ı ziyaret etti. 

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı yaptığı konuşmada, Rekabet Kurumu’nun gelişmiş ülkelerde serbest piyasanın en önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi.

Rekabet Kurumu’na tüketicinin korunması ve haksız rekabetle ilgili çok sayıda şikayet geldiğini, ancak mevzuat gereği bunlara bakmadıklarını belirten Kaldırımcı, “Kurumun asıl görevi rekabet kurallarının düzgün çalışmasını sağlamak” dedi. 

Sorunların çözümünde STK’lara da büyük görev düştüğünü kaydetti. Kaldırımcı, “İşadamları olarak serbest piyasanın içinde olan insanlarsınız. Bu yüzden sizin görüşleriniz çok önemli” diye konuştu.

Ziyarette Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı’ya Antalya ekonomisi ve ATSO’nun çalışmaları hakkında bilgiler veren ATSO Başkanı Budak, kendilerine özellikle TOKİ ve Büyük Mağazalar Kanunu’yla ilgili çok sayıda şikayet geldiğini dile getirdi.

TOKİ’nin sosyal konut ihtiyacını karşılamada çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini, ancak son dönemde lüks konut yapımına da başlandığını belirten Budak, üyelerinden TOKİ’nin inşaat sektöründe haksız rekabet yaptığı yönünde çok sayıda şikayet geldiğini ifade etti. 

Budak, Büyük Mağazalar Kanunu’nun bir türlü çıkmamasının ve Türkiye’de alışveriş merkezlerinin kontrolsüz bir şekilde gelişmesinin küçük ve orta ölçekli esnafı mağdur ettiğini söyledi. Budak, “Zincir mağazalar nedeniyle maalesef sadece bakkallar değil, konfeksiyoncu, kırtasiyeci gibi bir çok esnaf kepenk kapattı. İmalatçılar zor durumda. Yöresel markalar yok oldu. Burada serbest piyasa ekonomisi işlemiyor. En önemli şikayetlerin başında bu konu geliyor” diye konuştu.

ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, çimento sektöründe özellikle Van Depremi sonrası Güneydoğu’da yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekerken, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Peker de, bankaların altın satışına başlamasının kuyumcu esnafını zor durumda bıraktığını kaydetti.