Rekabet Kurumu 2015 yılı Bütçesi Kabul Edildi (10.11.2014)

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumunun 2015 yılı bütçeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun 7 Kasım Cuma günü yapılan toplantısında kabul edildi.

Toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine yönelik yapılan sunumda, Bakanlığın çalışmaları ve hayata geçirilmesi planlanan yeni uygulamalarla ilgili bilgi verildi. “Özet Beyan” uygulaması, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), gümrüklerde “Tek Durak” sistemi gibi yenilikler, “lisanslı depoculuk”, Elektronik Ticaret Kanunu ile başta akaryakıt kaçakçılığı olmak üzere kaçakçılıkla mücadele ve sınır güvenliği konularında yürütülen çalışmalara ilişkin olarak üyelerin bilgilendirildiği sunumun ardından, Bakan Canikli tarafından milletvekillerinin soruları yanıtlandı.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı tarafından yapılan sunumda ise Rekabet Kurumunun faaliyetlerine, projelerine ve hedeflerine ilişkin olarak Komisyon Üyelerine bilgi aktarıldı. Sunumunda Kurumun yaklaşık 17 yıldır ülkemizdeki tüm mal ve hizmet piyasalarında rekabetin sağlanması, korunması ve geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösterdiğinin altını çizen Başkan Kaldırımcı, bu yılın ilk 10 ayında Rekabet Kurulunun 384 dosyayı nihai olarak karara bağladığını belirtti. Yine bu dönem içerisinde gıda-tarım, inşaat ve ulaştırma alanlarında toplam 6 konuda soruşturma açıldığı bilgisi verilirken, aynı dönemde çeşitli alanlarda toplam 19 soruşturmanın tamamlandığı ifade edildi. Hâlihazırda farklı sektörlerde faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında yürütülen 8 soruşturma bulunduğu aktarıldı.

Başkan Kaldırımcı’nın konuşmasında ayrıca, bu yılın ilk 10 ayında, 4054 sayılı Kanun’un ilgili hükümlerinin ihlali nedeniyle ilgililer hakkında yaklaşık olarak 479 milyon 381 bin TL tutarında idari para cezasına karar verildiği; 2015 yılında da başvurular üzerine ya da resen harekete geçmek suretiyle, ilgili teşebbüsler hakkında inceleme, araştırma ve soruşturmalar yaparak Kurumun asli görevini icra edeceği vurgulandı.

4054 sayılı Kanun’da değişiklik yapılmasına dair hâlihazırda TBMM’de görüşülmekte olan hükümet tasarısının yasalaşmasına yönelik temennilerini dile getiren Kaldırımcı tarafından, Avrupa Birliği mevzuatı ve uygulamalarındaki gelişmeler de dikkate alınarak Kurum bünyesinde yürütülen ikincil mevzuat çalışmalarıyla ilgili bilgiler üyelerle paylaşıldı.

Kurumun rekabet savunuculuğu alanındaki faaliyetlerini de aralıksız sürdürdüğünü belirten Başkan Kaldırımcı, yürütülen sektör incelemeleri, 2009 yılından itibaren geleneksel hale gelen Rekabet Mektupları ile titizlikle hazırlanarak geniş bir kesime ulaştırılan Rekabet Raporları hakkında Komisyon üyelerini bilgilendirdi. “Rekabet Politikası Perspektifinden Kamu Müdahaleleri” başlıklı 2013 Rekabet Raporu ile Kurumumuzun Dünya Bankası tarafından ödüle layık görüldüğünün özellikle altı çizildi.

Toplantıda Rekabet Kurumunun eğitim ve uluslararası ilişkiler konusundaki faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Kaldırımcı: “Kurumumuz, rekabet hukuku ve politikası alanında eğitim talep eden bir kurum olmaktan ziyade eğitim talep edilen bir otorite hüviyetine kavuşmuştur. Dolayısıyla Kurum olarak bölgemizdeki yeni kurulan rekabet otoritelerinin kapasite inşasına destek veren, bu kurumlara yol gösteren bir noktaya gelmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumunun 2013 yılı kesin hesabına göre, bütçe giderinin 39.631.954,84 TL olarak gerçekleştiği; 2015 yılı bütçesinin ise 2014 yılı bütçesine göre %11,4 oranında artış öngörülerek 65.500.000,00 TL olarak hesaplandığını belirten Başkan Kaldırımcı, Kurumun kendisine verilen bütçeyi etkin bir şekilde kullanarak 4054 sayılı Kanun’la kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirme azim ve çabası içinde olacağını; dünyanın önde gelen rekabet otoritelerinden ve Türkiye’nin örnek alınan kamu kurumlarından biri olma yolundaki çabaların sürdürülmeye devam edeceğini vurguladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı tarafından, milletvekillerince yöneltilen soruların yanıtlanmasının ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumu'nun 2015 yılı bütçeleri ve 2013 yılı kesin hesapları kabul edildi.

Başkan Kaldırımcı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumun tam metni için lütfen tıklayınız.