Rekabet Hukuku Sertifika Programı (27.12.2012)

     Rekabet Kurumu’nun Romanya Rekabet Konseyi ve Portekiz Rekabet Kurumu ile imzalamış olduğu işbirliği protokolleri kapsamında, Kurumumuz uzmanları söz konusu kurumlarca düzenlenen bir dizi etkinliğe katılmıştır.
 

    

Bu çerçevede Rekabet Kurumu 15-18 Eylül 2008 tarihleri arasında Romanya’nın başkenti Bükreş’te, Romanya Rekabet Konsey’i ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen “Rekabet Hukukunun İktisadi Analizi” (Economic Analysis of Competition Law) başlıklı uluslararası atölye çalışmasında temsil edilmiştir. Söz konusu atölye çalışmasına Türkiye dışında Avusturya, Macaristan, Rusya, Moldova, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın temsilcileri de katılmıştır. Çalışmadaki sunumlar FTC’de görevli iki ekonomist ve bir avukat tarafından yapılmıştır. Dört gün süren atölye çalışmasının ilk gününde birleşme ve devralmalarda pazar gücünün değerlendirilmesi, ikinci gününde birleşme ve devralmaların iktisadi analizi, üçüncü gününde yatay ve dikey anlaşmaların iktisadi analizi, son gün ise hakim durum analizleri üzerinde durulmuştur.

    

Rekabet Kurumu’nun temsil edildiği bir diğer etkinlik Portekiz Rekabet Kurumu’nun 22-25 Eylül 2008 tarihleri arasında Lizbon’da düzenlediği ve halen İtalya’da Bologna Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Massimo Motto tarafından verilen “Rekabet Politikasının İktisadı” (Economics of Competition Policy) adlı bir eğitim programıdır. Portekiz Rekabet Kurumu’ndan hukukçuların ve iktisatçıların katıldığı eğitim programında özet olarak, rekabet politikasının gerekçesi ve amacı açıklanmış, rekabet hukuku ve iktisadında yer verilen etkinlik, pazar tanımı, pazar gücünün belirlenmesi gibi konular hakkında bilgi verildikten sonra ise karteller ve yatay anlaşmalar, yatay birleşmeler, hakim durumun kötüye kullanılması ve son olarak dikey kısıtlamalar ile dikey birleşmeler konuları hem teorik olarak (iktisat tarafı ağırlıklı olmak üzere) hem de Avrupa Komisyonu ve ATAD’ın  (Airtours, Wood Pulp, Michelin kararları gibi) bazı öne çıkan kararları çerçevesinde irdelenmiştir. Dört tam gün süren eğitim programında söz konusu konular, sunumların yanı sıra soru-cevap şeklinde interaktif bir şekilde işlenmiştir.