Perşembe Konferansı “Türk Modernleşmesi Üzerine” (5 Nisan 2018) (6.4.2018)

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail COŞKUN, 05 Nisan 2018 tarihinde Rekabet Kurumu Konferans salonunda düzenlenen Perşembe Konferansında, “Türk Modernleşmesi Üzerine” bir sunum yaptı.

Prof. Dr. COŞKUN konuşmasında Türk modernleşmesinin batı modernleşmesinden farklı geliştiğini, tamamen kendi deneyimiyle başladığını Osmanlı’da yeniçerilik ve ulemalık sistemindeki bozulmaların devletin bir arayışa girmesine sebep olduğunu kendi bürokrasisi içerisinde eskiden dengeyi çok iyi sağlayan Osmanlı’nın zamanla bu gücü kaybettiğini ve öz bünyesinden çıkan çatlakların bu iç dinamikleri bozmaya başladığını belirterek Osmanlı Devletinin devlet aygıtını işler kılma adına toplumsal sorunu çözebilme adına modernleşme politikasına karar verdiğini ve bu kararı devletin kadrolarının kendisine ait olduğunu ifade etti.

Ayrıca COŞKUN, 19. yüzyıl Osmanlı modernleşmesinin yukarıdan aşağı bir süreç olmadığını ve Devlet aygıtı ile sınırlı kaldığını ancak daha sonra Türk modernleşmesinin tüm toplumsal yapıları değiştirmeyi amaçladığını söyledi.

Sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail COŞKUN’a teşekkür eden Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer TORLAK, günün anısına Prof. Dr. COŞKUN’a plaket verdi.