Perşembe Konferansı (20.11.2015)

19 Kasım 2015 Perşembe günü saat 10.30’da gerçekleştirilen Perşembe Konferansı’nda, Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan ÖZENSEL tarafından “Farklılıklar Sorunu ve Birlikte Yaşama” konulu bir sunum yapıldı.

“Çok kültürlülük” kavramına yönelik genel bir değerlendirme ile sunumuna başlayan Doç. Dr. ÖZENSEL tarafından, günümüz toplumlarının en önemli meselelerinin başında “farlılıkların eşit ve barış temelinde birlikte yaşamlarını gerçekleştirmesi” olduğu vurgulandı.

Günümüzde mevcut devletlerin bir kaçı hariç hemen tümünün etnik, dinsel ve mezhepsel açıdan heterojen oldukları gerçeği ifade edilerek, bu gerçek dikkate alındığında “farklılıkların eşit ve barış içinde birlikte yaşayamaması” sorununun evrensel olduğu belirtilen sunumda, diğer ülkelerin olduğu gibi ülkemizin de farklılıklar sorununu çözecek yeni bir modele ihtiyacı olduğunun net bir şekilde görüldüğü, Türkiye’deki kültürel yapılanmayı doğru bir şekilde tanıyacak bir yaklaşımın bu coğrafyada farklılıkların bir arada huzur ve barış içinde yaşatacak yeni bir model arayışının temelini oluşturacağı ifade edildi.

Doç. Dr. ÖZENSEL, farklılıklar sorununun çözümünde bu coğrafyanın gerçeklerini dışlamayan bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak sunumunu tamamladı.