OECD bünyesinde Paris te yapılan Rekabet Komitesi, bu Komite altındaki 2 numaralı Rekabet ve Düzenleme Çalışma Grubu ve 3 numaralı İşbirliği ve Uygulama Çalışma Grubu toplantıları ile Global Rekabet Forumu toplantılarına katılım sağlandı (27.12.2012)

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (Organization for Economic Co-operation and Development - OECD) bünyesinde yer alan Rekabet Komitesi, bu Komite altındaki 2 numaralı Rekabet ve Düzenleme Çalışma Grubu ve 3 numaralı İşbirliği ve Uygulama Çalışma Grubu toplantıları ile Global Rekabet Forumu kapsamındaki toplantılar 14-18 Şubat 2011 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu toplantılara Kurumumuz Başkanı Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI başkanlığında, Uluslararası İlişkiler Müdür Vekili Yaşar TEKDEMİR, İktisadi Araştırmalar Müdür Vekili Dr. Ekrem KALKAN, Rekabet Başuzmanları Ömür PAŞAOĞLU, Arif Ogün SARI ile Rekabet Uzmanı Lerzan KAYIHAN ÜNAL’dan oluşan bir heyet katılmıştır.

Söz konusu toplantıların önemli gündem maddeleri arasında aşağıdaki konularda yuvarlak masa toplantıları/tartışmalar yer almış olup, sıralanan ilk üç başlık ile ilgili hazırlanan Kurum katkıları toplantılar öncesinde Sekretarya’ya gönderilmiştir:

 
·   Regüle edilmiş davranış savunması (2 numaralı Rekabet ve Düzenleme Çalışma Grubu)
· Birleşme-devralmaların değerlendirilmesinde iktisadi deliller (3 numaralı İşbirliği ve Uygulama Çalışma Grubu)
·    Birleşme-devralmaların değerlendirilmesinde zamana yayılmış devralmaların ele alınması (3 numaralı İşbirliği ve Uygulama Çalışma Grubu)
·  Rekabet kurumları ve mahkemeler tarafından rekabete verilen zararın hesaplanması (Rekabet Komitesi)
·  Sınırötesi/sınıraşan birleşmelerin kontrolü: Gelişen ve gelişmekte olan ekonomiler için sorunlar (Global Rekabet Forumu)
·     Kriz kartelleri (Global Rekabet Forumu)


Ayrıca, Rekabet Komitesi toplantısı esnasında yıllık faaliyet raporları ve güncel gelişmeler başlığı altında 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren 2010/4 sayılı Rekabet Kurulu’ndan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’ini tanıtan kısa bir sunum yapılmış ve konuya ilişkin bir bilgi notu üye ülkelere dağıtılmıştır.

Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI OECD Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet EROZAN’ı ziyaret ederek OECD’nin güncel konuları ve Türkiye’nin OECD nezdindeki konumu ve faaliyetleri hakkında görüş alış-verişinde bulunmuştur.

16 Şubat 2011 tarihinde düzenlenen ICN Yönetim Kurulu toplantısına katılım sağlanmıştır. Söz konusu toplantıda Lahey’de düzenlenecek olan 10. Yıllık Konferans öncesi hazırlıklara ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca eş başkanlığını yürüttüğümüz Kurumsal Etkililik Çalışma Grubu faaliyetleri hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur.

OECD toplantıları sırasında OECD Sekreteryası, UNCTAD, COMESA, Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü Kanada, ABD, Portekiz, Almanya, Birleşik Krallık, Pakistan, Meksika, Avustralya yetkilileriyle bir dizi ikili temas gerçekleştirilmiştir.