Kurumumuz ve İktisadi Araştırmalar Vakfı işbirliği ile 30 Nisan 2010 tarihinde "Türkiye de Rekabet Savunuculuğunun Kurumsallaşması" başlıklı bir sempozyum düzenlendi (27.12.2012)

      Rekabet Kurumu tarafından 2010 yılında özellikle üzerinde durulan rekabet savunuculuğu konusunda İktisadi Araştırmalar Vakfı işbirliği ile 30 Nisan 2010 tarihinde İstanbul Point Hotel Barbaros'da  “Türkiye’de Rekabet Savunuculuğunun Kurumsallaşması” başlıklı bir sempozyum düzenlenmiştir.

 

İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İNCEKARA, Kurum Başkanımız Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI ve İstanbul Valisi Muammer GÜLER'in açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyum, ICN yıllık konferansının hemen ardından gerçekleştirilmiş ve konferansın bu yılki özel konusunun rekabet savunuculuğu ile ilgili olması ayrı bir anlam kazanmıştır. Uluslararası alanda önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı sempozyum üç oturum ve bir panelden oluşmuştur.

Rekabet Kurulu Üyesi Murat ÇETİNKAYA' nın oturum başkanı olduğu ilk oturumda rekabet savunuculuğunda ülke deneyimleri paylaşılmıştır. Değişik ülkelerin ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı oturumda, katılımcıların kendi ülkelerindeki rekabet savunuculuğu faaliyetlerinin neler olduğu ve bu alanda başarıya ulaşmak için nelere ihtiyaç olduğu tartışılmıştır.
        

 

Prof. Dr. Sudi APAK' ın oturum başkanı olduğu ikinci oturum, iş dünyasında rekabet kültürü ve rekabet kurallarının bilinirliliği konusunda yapılmıştır. Rekabet kurallarının uygulanmasına doğrudan muhatap olan teşebbüslerin bu kurallardan ne kadar haberdar olduğu ve rekabet savunuculuğu kapsamında nelerin yapılmasını bekledikleri sorularına yanıt aranmıştır.

 

 
Rekabet Kurulu Üyesi İsmail Hakkı KARAKELLE' nin oturum başkanı olduğu son oturumun konusu ise Rekabet Kurumu’nun mevcut rekabet savunuculuğu faaliyetleri içinde önemli yeri olan kamu düzenlemelerinin rekabet üzerine olan etkileri olmuştur. Düzenleyici Etki Analizi (DEA)’nin giderek yaygınlaştığı bir dönemde düzenleyicilerin rekabetçi düşünceyle mevzuat hazırlamalarının nasıl olabileceği ve rekabete olan etkilerin nasıl ölçülebileceği konularının tartışıldığı bu oturumda DEA’nın uluslararası alanda bilinirliliğine en önemli katkıyı yapan OECD’den temsilci de katılmıştır. Ülkemizde DEA’nın geçmişi ve geleceği konuları da oturum kapsamında ele alınmıştır. Bu oturumda ayrıca, Rekabet Kurumu tarafından hazırlanmakta olan Rekabetçi Etki Değerlendirmesi Rehberi anahatlarıyla tanıtılmıştır.

     

Kurum Başkanımız Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI' nın yönettiği ve açılışında günümüz dünyasında rekabet olgusunun ve modern yönetimlerdeki süreç yönetiminin önemini vurguladığı sempozyumun son bölümünde yapılan panel bir ilkin yaşanmasına da vesile olmuştur. Zira Türkiye’deki düzenleyici ve denetleyici kurumların yöneticilerinin toplu olarak katıldığı ilk etkinlik olan bu panelde düzenleyici kurumlar ile rekabet otoriteleri arasında olan ilişki ele alınmıştır

     Bilindiği gibi, her biri sektörlerinde geniş düzenleme yapma yetkisine sahip olan düzenleyici kurumlar ile genel olarak rekabetin korunması amacıyla faaliyet gösteren rekabet otoriteleri arasında faaliyetleri konusunda uyum bulunması gerekmektedir. Bu çerçevede, sempozyumun sonunda gerçekleştirilen panelde ülkemizde bulunan sektörel düzenleyici kurumlar ile Rekabet Kurumu arasında mevcut ilişkiler tartışılmış ve rekabet savunuculuğu kapsamında gelecekte nelerin yapılabileceği konusu değerlendirilmiştir.

     Rekabet savunuculuğu konusunda önemli konu başlıklarının tartışıldığı ve gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından değerli isimlerin katıldığı sempozyumun rekabet politikasının gelişimine katkılar sağlaması beklenmiştir.

Sempozyum Programı İçin Tıklayınız