Kurum Başkanımız Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, "9. ICN Yıllık Konferansı"na katılan Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Rekabet Politikasından sorumlu Üyesi Joaquin Almunia ile 27 Nisan 2010’da bir görüşme yaptı.
Görüşmede Türkiye’nin AB üyelik süreci ve bu kapsamda rekabet politikası alanındaki gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.
Prof. Dr. Kaldırımcı AB sürecinin ve Türkiye-AB ilişkilerinde rekabet politikasının önemli bir alanı oluşturduğunu ifade etti. Prof. Kaldırımcı ayrıca Rekabet Kurumu’nun AB rekabet hukuku uygulamalarını yakından takip ettiğini ve son dönemde Komisyon tarafından yürütülen sektör incelemelerinin Rekabet Kurumu tarafından da önemsendiğini söyledi. Bu noktada, Rekabet Kurumu’nun benzer sektör araştırmaları yürüttüğünü söyleyen Prof. Dr. Kaldırımcı Komisyon’un tecrübelerinin önemli bir rehberlik sağlayacağı gerçeğinden hareketle bu alanda daha fazla işbirliği yapılmasında yarar gördüğünü bildirdi. Prof. Dr. Kaldırımcı, Türkiye’de devlet yardımları alanında adım atma konusunda kendisinin katıldığı bir dizi toplantıda önemli bir iradenin ortaya çıktığını gördüğünü ve bunun göstergesi olarak hazırlanan yasa tasarısının Meclis’e gönderildiğini söyledi. Son olarak Prof. Dr. Kaldırımcı Rekabet Kurumu ile AB Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü’nün OECD ve ICN gibi platformlar vasıtasıyla çok yakın temas halinde olduğunu da ifade etti.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Almunia ise rekabet politikası alanında Rekabet Kurumu’nun kat ettiği mesafenin çok önemli olduğunu ve ayrıca Rekabet Kurumu’nun ICN gibi platformlarda etkin bir rol oynadığının farkında olduğunu ve ICN Konferansına katılmak üzere aldığı davetten dolayı son derece mutlu olduğunu ifade etti. Bu noktada Rekabet Kurumu ile olan işbirliğinin geliştirilmesini de önemli gördüğünü belirtti. Diğer yandan Joaquin Almunia AB ile ilişkiler çerçevesinde devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesi alanında yeterli adım atılmamış olmasının ilgili müzakere faslı bakımından önemli bir sorun olduğunu söylerken; ilgili yasa taslağının Meclise gönderilmiş olmasının da sevindirici bir gelişme olarak görüldüğünü belirtti. Son olarak Joaquin Almunia bu yasa taslağının bir an önce kabul edilerek hayata geçirilmesinin ve ilgili kurumsal yapının oluşturulmasının önemli olduğunun altını çizdi. Ayrıca rekabet politikası alanında gelişmelerin diğer politika alanlarını da olumlu yönde etkileyebileceğini söyledi.