Kocaeli Üniversitesi nde Rekabet Hukuku Uygulamaları ve Faaliyetlerine İlişkin Toplantı ve Kocaeli Sanayi Odası nda Rekabet Hukuku ve KOBİler konulu Seminere Katılım (24.2.2016)

Rekabet Hukuku Uygulamaları ile Rekabet Kurumu Faaliyetlerine ilişkin Kocaeli Üniversitesinde 23.02.2016 tarihinde tanıtım toplantısı düzenlendi. Akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmalarını Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin HÜLAGÜ ve Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer TORLAK yaptılar.

Konuşmasında üniversite sanayi işbirliğinin öneminden bahseden Rektör HÜLAGÜ Rekabet Kurumu’nu Kocaeli Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan TORLAK ise konuşmasında rekabetçilikten anlamamız gerekenin “yok etmek için değil, yaşatmak için rekabet” anlayışı olması gerektiğini ifade ederek iyi işleyen rekabetçi bir piyasa sisteminin üretimde ve dağıtımda verimliği arttıracağını belirtti.

Rekabet Uzman Yardımcısı Hakan EREK ise Rekabet Kurumunun faaliyetleri ile Rekabet Uzmanlığı mesleğine ilişkin bir sunum yaptı.

Öğleden sonra Kurumumuz ile Kocaeli Sanayi Odası işbirliğinde Kocaeli’nde faaliyet gösteren iş dünyasına yönelik düzenlenen Rekabet Hukuku Seminerine katılan Başkan TORLAK Kocaeli Sanayi odasında yaptığı konuşmada, işletmelerin piyasada var olmak, yeni pazarlara girmek ve rakiplerine üstünlük sağlamanın çabasını verdiğini söyledi.

Başkan TORLAK, ülkemiz ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lerin sağlıklı işleyen piyasa şartlarına ihtiyaçları olduğunu belirterek “Bu işletmelerimiz yine sağlıklı işleyen piyasa şartlarının oluşumu ve korunması için de özenli davranmalıdır.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU ise Kocaeli’nin Türkiye’deki iller içinde dünya ile rekabetçi piyasa yapısı açısından en rekabetçi il konumunda olduğunu, rekabetçi piyasa yapısının firmaları pazar koşullarına göre kendilerini uyarlamaya yönlendirdiğini, ekonomik yaşamın oyun kurallarının Rekabet Yasası ile belirlendiğini söyledi.

Daha sonra Rekabet Kurumu Dış İlişkiler Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali ARIÖZ, Rekabet Hukukunun Genel Esasları hakkında bir sunum yaptı.

Toplantının ikinci bölümünde Rekabet Kurumu Başuzmanı Neşe Nur ONUKLU, KOBİ’ler ve Rekabet Hukuku sunumunda, KOBİ’lerin rekabet ihlallerinden nasıl etkilenebileceğini ve ihlal karşısında ne yapmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, KOBİ’lerin Rekabet Hukukunu nasıl ihlal ettiklerine ilişkin örnekler vererek, ihlalleri önleme aracı olarak Uyum Programından bahsetti.

Toplantıya Kocaeli Vali Yardımcısı Doç. Dr. Adnan ÇİMEN, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya ÖZAK ile çok sayıda firma temsilcisi ve konuk katıldı.