VII. Astana Ekonomik Forumu’na kurumumuzdan Başkan Yardımcısı Sn. Ali İhsan ÇAĞLAYAN ve Rekabet Uzmanı/ Hukuk Müşavir V. Sn. Hüseyin COŞGUN tarafından katılım sağlandı.
Forum öncesinde Kazakistan Rekabet Otoritesi1 Başkanı Sn. Galym ORAZBAKOV ile ikili görüşmelerde bulunuldu. Bu kapsamda Rekabet Kurumunun idari teşkilat içindeki yeri, karar mekanizmasında yer alanların atanmalarının ne şekilde ve kimin tarafından yapıldığı, alınan kararların icrasında yargısal denetimi gibi konular ele alınırken Kazak Rekabet otoritesinin teşkilatlanması, işleyişi, bölge temsilcilikleri ve özellikle hakim durumdaki teşebbüslere ilişkin uygulanan rejim konusunda değerlendirmeler yapıldı. Başkan yardımcısı Sn. Timur SÜLEYMANOV ile yapılan görüşmelerde ise otoritenin bilgi edinme/delil toplama yetkileri hakkında bilgi alındı ve Rekabet Kurumunun uygulama pratiği ve güncel bazı sorunlar hakkında değerlendirmelere yer verildi.
Ekonomik Forum’un2 Kazakistan Devlet Başkanı, Malezya Başbakanı, Birleşmiş Milletler Sosyal Komite Başkanı ve Nobel ödüllü iktisatçı Muhammed YUNUS’un katılımıyla gerçekleştirilen oturumunda yoksullukla küresel çapta mücadele edilmedikçe kalıcı bir dünya barışına ulaşmanın mümkün olmayacağı tartışıldı, Muhammed YUNUS’un “There is nothing such as creditworthy poeple, there is something such as poeple worthy bank – kredi vermeye değer insan diye bir şey yoktur, insana değer banka diye bir şey vardır” cümlesi izleyiciler arasında büyük ilgi gördü.
Forum’un “Küreselleşen Ekonomi Koşullarında Rekabet” başlıklı oturumunda Sn. ÇAĞLAYAN tarafından yapılan sunumda Türkiye’nin uluslararası kartellere ilişkin deneyimleri aktarıldı. Rusya Federasyonu, Kazakistan rekabet otoriteleri ile Avrasya Ekonomi Komisyonu temsilcilerinin katkı ve sunumları ile tamamlanan oturum sonunda Türkiye, Rusya, Kazakistan Rekabet Otoriteleri ve Avrasya Ekonomi Komisyonu arasında bir işbirliği niyet protokolü imzalandı.
Eğitim programı kapsamında ise Kazakistan Rekabet Otoritesi personeline Sn. COŞGUN ve Sn. ÇAĞLAYAN tarafından “Türk Rekabet Hukuku’nun Temel Kuralları” ve “Kartellerle Mücadele Hukuki Sorunlar ve Uygulama” başlıklı sunumlar yapıldı. Özellikle yerinde inceleme uygulamalarına yer verilen bölümle ilgili olarak otorite uzmanlarının yoğun ilgisiyle karşılaşılan sunumlarda bağımsız bir rekabet otoritesinin önemi, doğru ve etkili kararlar için uzman raporlarının kalitesi ve bu kalitenin sağlanabilmesine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.