Rekabet Kurumu tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle 5-6 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da “Genç Rekabet Otoritelerinin Etkinliği Nasıl Arttırılabilir” konusunun görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi.
Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Makedonya’daki rekabet otoritelerinden katılımcıların bulunduğu ve 2 gün süren toplantıda katılımcı kurumların uygulama ve kapasite inşasına ilişkin görüşleri ile katılımcı ülkelerdeki rekabet otoritelerinin kuruluşundan bu yana edindikleri savunuculuk deneyimleri paylaşıldı.
Toplantının açış konuşmasını Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer TORLAK yaptı. Konuşmasında rekabetin, bir bütün olarak yurttaşların refahını artırmayı hedefleyen bitmek bilmez bir mükemmellik arayışı olduğundan bahseden Başkan TORLAK, günümüzde küreselleşme, ekonomik ve finansal krizler, teknolojik gelişmeler ve yeni fikirlerin yanı sıra yeni sorunlar ve belirsizliklerin tüm ülkelerdeki politika yapıcılarını kendi ekonomilerini daha rekabetçi bir hale getirmeye zorladığını ifade etti.
Başkan TORLAK, rekabet hukuku konusunda daha yapılması gereken birçok şeyin olduğunu ve refah azaltıcı kanunlara ve düzenlemelere kilitlenmekten kaçınmak amacıyla proaktif olmanın ve savunuculuğa odaklanmanın kurumlarımızın etkinliği açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
“Etkinlik arayışında panel konuşmacılarının ve katılımcıların bize dersler, çözümler ve yeni fikirler sunmasını, kurumlarınıza rekabet politikasını büyüme ve kalkınmanın katalizörü haline getirmek için daha arzulu ve istekli bir şekilde dönmenizi umuyorum.” diyen Başkan TORLAK, “Bu ve benzeri çok taraflı platformlarda yapacağımız çok taraflı işbirliğinin yanı sıra iki taraflı ziyaretlerin ve etkinliklerin de artmaya devam etmesini gönülden diliyorum. Bu gibi işbirliği platformlarında deneyimlerimizi ve kapasitemizi paylaşmaktan onur duyuyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.
Moderatörlüğünü Başkan Yardımcısı Kürşat ÜNLÜSOY’un gerçekleştirdiği ilk günkü panelde katılımcı kurumlar uygulama ve kapasite inşasına ilişkin görüşlerini paylaştılar. Uygun personelin nasıl seçileceği, kurum finansmanının/bütçesinin kaynağı ve diğer devlet kurumları ile arasındaki ilişkiler konularının da görüşüldüğü panelde katılımcı ülkeler diğer ülkelerin deneyimlerini öğrenme imkanına kavuştular.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde katılımcılar, otoritenin kuruluşundan bu yana edindikleri savunuculuk deneyimlerini paylaşarak, kamuoyu ile ilişkiler, iş topluluğu ve akademisyenler ile ilişkiler gibi konularda deneyimlerini paylaştılar.
Samimi bir havada ve son derece verimli bilgilerin paylaşıldığı toplantı genel değerlendirmelerin yapılmasının ardından ilişkilerin daha da güçlendirilerek devam ettirilmesi temennisi ile sona erdi.