ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE REKABET HUKUKU ÇALIŞTAYI – 24 MAYIS 2016 (24.5.2016)

Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği, Elektrik Üreticileri Derneği ve Enerji Ticareti Derneği işbirliği ile düzenlenen Elektrik Sektöründe Rekabet Hukuku Çalıştayı 24 Mayıs 2016 tarihinde Bilkent Otel’de gerçekleştirildi.

Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği ve Enerji Ticareti Derneği ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş., Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. ve Elektrik Üreticileri Derneği adına katılımcıların bulunduğu çalıştayda, liberalleşme sürecinde bulunan elektrik sektöründe yaşanan ve ileride yaşanabilecek rekabet sorunlarına ilişkin görüş ve değerlendirmeler paylaşıldı. 

Toplantının açış konuşmalarını Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa YILMAZ ve Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer TORLAK yaptılar.

EPDK Başkanı YILMAZ, görev alanları çoğu zaman örtüşen ve kesişen Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu arasındaki iletişimin ve işbirliğinin gelişmesine büyük önem verdiğini ifade etti ve “EPDK olarak güçlü, şeffaf ve rekabetçi bir enerji piyasasının oluşması için denetleme ve düzenleme görevlerini yerine getiriyor, yaptığımız düzenlemelerde de rekabet unsurunu daima ön planda tutuyoruz.” dedi.

Başkan YILMAZ ayrıca, etkin bir piyasa mekanizması işletmeye yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirterek elde edilen olumlu sonuçların muhafaza edilmesi ve daha da iyileştirilmesi için hem EPDK’ya hem de Rekabet Kurumu’na önemli görevler düştüğünün altını çizdi.

Rekabet Kurumu Başkanı TORLAK ise, ülkemizin enerji sektörü açısından tercihini serbest piyasadan yana kullandığını ve bu sektörlerde (elektrik, doğalgaz ve akaryakıt olmak üzere) “rekabetçi bir piyasa yapısı” hedefi doğrultusunda serbestleşme sürecine geçildiğini belirtirken,  serbestleşme ve bu sürece eşlik eden özelleştirmelerle birlikte enerji piyasalarının, aşama aşama özel sektör kontrolüne devredildiğini ifade etti.

Rekabet Kurumu’nun incelemelerinde elektrik sektörü dahil tüm piyasalarda sektör gerçeklerini dikkate aldığını ve kararların gerçeklere uygun bir şekilde tesisi adına çaba sarf edildiğini belirterek sözlerine devam eden Başkan TORLAK, “Sektör oyuncularına şunu açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Biz enerji sektörünün stratejik konumu, içerisinde bulunduğu liberalleşme süreci ve ülke ekonomisi açısından öneminin farkındayız. Sektör bilgisi açısından sürekli bir gelişim içerisindeyiz. Şimdiye kadar akaryakıt, doğalgaz ve elektrik sektörlerine yönelik kapsamlı birer sektör araştırması gerçekleştirdik ve bu çalışmaların sonucu birer rapor olarak yayımlandı. Sanıyorum arkadaşlarımız elektrik sektör raporunun basılı halini bugün bu vesileyle tüm çalıştay katılımcılarına sunuyorlar.” diyerek sözlerine devam etti.

Çalıştayın “DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞ PİYASASINDA REKABET SORUNLARI” başlıklı ilk oturumunda Yrd. Doç. Dr. Fatih Cemil ÖZBUĞDAY’ın moderatörlüğünde, rekabet hukuku uygulamalarına yönelik çözümcül bir ortak anlayış üretilmesi gözetilerek, dağıtım ve perakende satış piyasaları bakımından Rekabet Kurumu gündemine gelmiş ya da gelmesi muhtemel rekabet sorunları ile Rekabet Kurumu incelemeleri bakımından önem taşıyan konular piyasa katılımcıları tarafından tartışıldı.

Doç. Dr. Beşir Fatih DOĞAN moderatörlüğünde gerçekleştirilen “ÜRETİM VE TOPTAN SATIŞTA PAZAR GÜCÜ VE OLASI REKABET KARŞITI PROBLEMLER” konulu oturumda ise elektrik üretimi ve toptan satışında pazar gücü hususu, bölgesel hakim durum ve koordinasyon risklerine ilişkin görüşlerini paylaşan katılımcılar tarafından pazar gücünü azaltan - şeffaflık, pazar izleme, talep tarafı katılımı – unsurların rekabetçi yapı ile ilişkisini değerlendirildi. Son olarak, elektrik üretim ve toptan satış piyasalarında mevcut kamu varlığının ve getirilmesi planlanan yeni alım garantilerinin rekabetçi yapıya etkileri ele alındı.