Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci KORU Rekabet Kurumunda (13.2.2015)

Kurumumuzun geleneksel Perşembe Konferansları kapsamında 12 Şubat 2015 tarihinde (dün) Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Rekabet Kurumu personeline “Son Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası” konulu bir konferans verdi.

Büyükelçi Koru, 2002-2015 döneminde Türk dış politikasının proaktif bir yönde evrildiğini söyledi. Bundan önce Avrupa ülkeleri odaklı olan dış politikanın başta Balkan ülkeleri olmak üzere Latin Amerika ve Afrika ülkelerini kapsar hale gelmesinden bahsetti. Günümüzde Afrika ülkelerinin her birinde temsilciliğimizin bulunduğunu belirtti. Büyükelçi Koru, proaktif dış politikanın meyvelerinin de son onbeş yılda dış ticaret hacminin artmasıyla alındığını aktardı.

Büyükelçi Koru, Dışişleri Bakanlığı’nın personel sayısının ve kalitesinin de aynı dönemde artış gösterdiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı personelinin, bulundukları ülkede konuşulan dili konuşması gerektiğini savunduklarını ve bu amaçla personelin her türlü eğitim masraflarının karşılandığını ekledi.

Son olarak Sayın Koru, Dış temsilciliklerimizin son dönemde uygulamaya geçirdiği “e-vize” ve “call center” gibi uygulamalarla daha etkin olarak çalıştığını belirtti. E-vize uygulamasının Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı vatandaşların vize almasını kolaylaştırdığını; öte yandan bu uygulamadan önemli bir gelir sağlandığını kaydetti. Dış temsilciliklerimizde kurulan Türkçe call center uygulaması ile de yurtdışındaki Türk vatandaşlarının çeşitli sorunları için temsilcilik ile iletişim kurmasının sağlandığını ifade etti.