Bolu da Rekabet Hukuku Semineri (23.3.2015)

19 - 20 Mart 2015  tarihlerinde Bolu’da, Türkiye Adalet Akademisi ile Kurumumuz koordinasyonunda Rekabet Hukuku Semineri düzenlendi.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Danıştay Üyesi Yılmaz AKÇİL ve Kurum Başkanımız Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI’nın yaptığı açış konuşmaları akabinde Kurumumuz Baş Hukuk Müşaviri Salim AYDEMİR'in Kurumumuzu tanıtımı ile başlayan programın ilk oturumunda ODTÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gamze ÖZ ve Yargıtay Tetkik Hâkimi Yusuf DEMİRCİ rekabet hukukunun temel kavramları, 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 5. maddeleri, akaryakıt bayilik sözleşmelerine verilen muafiyet kararları bağlamında oluşan Yargıtay içtihatları konularında sunum yaptılar.

 İkinci oturumda Rekabet Uzmanı Bekir KOCABAŞ, hâkim durumun kötüye kullanılmasının (4054 sayılı Kanun’un 6. maddesi) teori ve uygulaması; üçüncü oturumda ise Kurumumuz 4. Denetim ve Uygulama Daire Başkanı Dr. Orçun SENYÜCEL, Birleşme ve Devralmaların Kontrolü (4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi) hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

 Programın ilk gününün son oturumunda, Rekabet Uzmanı Hüseyin COŞGUN, önaraştırmalarda, soruşturmalarda, bilgi isteme ve yerinde incelemelerde, öninceleme ve nihai incelemelerde (birleşme ve devralmalar), nihai kararlarda (İdari para cezaları, yapısal veya davranışsal tedbirler), geçici tedbirlerde Kurumun uyguladığı usul üzerine bilgi verdi. 

 Programın ikinci gününde Rekabet Kurulu Üyesi Doç. Dr. Tahir SARAÇ’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Ali ULUSOY, Danıştay Tetkik Hâkimi Emre ERMAN ve Rekabet Uzman Yardımcısı Buket ARI “Rekabet Kurulu Kararlarının Yargısal Denetimi ve Danıştay İçtihatları” konulu oturumda yer aldılar. ERMAN, Kurul Kararları üzerine alınan Danıştay kararları ışığında Danıştay’ın Rekabet Kurulu kararlarına yönelik bakış açısını katılımcılarla paylaştı. ARI, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin rekabet hukuku uyuşmazlıklarındaki uygulaması ve ülkemiz rekabet hukuku uygulaması bakımından olası sorunlar hakkında konuştu. Son olarak ULUSOY, Rekabet Kanunu ve Rekabet Kurumunun diğer kanun ve kurumlar arasındaki yeri hakkındaki görüşlerini paylaştı.