* Geleneksel piyasalardan dijital ekonomiye çok hızlı ve yoğun bir geçiş yaşanmakta
* Dijital ekonominin yeni bir rekabet dünyası var. Bıraktığımız her dijital ayak izi iyi değerlendirilmeli
* Dijital karteller rekabeti bozuyor mu? Bunları inceliyoruz. İşletmelerimizin rekabet gücünü arttıracak çalışmalar yapıyoruz
* Son beş yılda verdiğimiz kararlarla tüketici refahına 16,5 milyar katkı sağladık
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Mayıs ayı olağan meclis toplantısının konuğu oldu.
İzmirli sanayicilere “Dijital Ekonomi, Rekabet ve Rekabet Kurumu” konulu konferans veren Başkan Torlak, dünyada geleneksel piyasalardan dijital ekonomilere yoğun ve hızlı bir geçiş yaşandığına işaret ederek, bugünün dünyasında veriyi iyi kullanan ve iyi analiz eden teşebbüslerin daha başarılı olduğunu söyledi.
İşletmelerin yazılımlar ve algoritmalar üzerinden pazarlama stratejileri belirlediğini ifade eden Torlak, müşterilerin bıraktığı dijital ayak izlerini takip ederek iyi değerlendiren firmaların bugün çok farklı noktalara gidebileceğinin altını çizdi. Torlak, Rekabet Kurumu olarak işletmelerimizin rekabet gücünü arttıracak çalışmalar yaptıklarına vurgu yaparak , “piyasaların rekabet gücünün artmasıyla dünya çapındaki işletmelerin sayısı artacak. Türkiye´de rekabet hukukunda iktisadi etkinliği arttırmaya çalışıyoruz. Hem dağıtım maliyetleri hem girdi maliyetleri azalsın ki etkin çalışan bir piyasa olsun” diye konuştu. Torlak şunları söyledi;
"Avrupa ve dünyada, yaklaşık yüzde 11-15 seviyesinde elektronik ticaretin toplam perakende ticaret hacmi içerisindeki payı. Türkiye'deki payı henüz 4,5 - 5'ler seviyesinde. Ama çok hızlı bir büyümeyi de görebiliyoruz. Biliyorsunuz çok yakın bir zamanda 'Amazon' Türkiye faaliyetlerine başladı, ‘Alibaba' Türkiye faaliyetleri kararını aldı. Muhtemeldir ki bunların tamamı ya da bir kısmı Orta Doğu operasyonlarını Türkiye üzerinden yürütecek. Türkiye'de işletmelerimize, teşebbüslerimize yeni bir alan ortaya çıkıyor. Yeni alanın kendine göre bir rekabet düzeni var, her rekabet düzeyinin de kendine göre rekabeti bozan, engelleyen farklı konuları var."
Torlak, dünya ticaretinde ilk sırada gelen 5 firmanın perakendecilik, petrol ya da finans devleri arasında sadece datayı kullanan firmalar olduğunu belirterek, ticari başarıyı değerlendirirken rekabet hukukunun konuları öne çıkıyor. Rekabet inovasyonu beslediği için önemlidir. Amazon´un Almanya´daki perakende ticareti içindeki payı yüzde 25 iken toplam ticaretteki payı yüzde 14´tür. Bu şunu gösteriyor, önümüzdeki dönemde ülkemizde de ciddi pazar paylarına sahip olacaklar. Buna hazır olmalıyız. Ciddi bir ulaşım maliyeti olmadan geleneksel rakiplerle kolay rekabet edebiliyorlar.
Torlak, “Dünyada bütün rekabet otoriteleri gibi biz de Türkiye rekabet otoritesi olarak ev ödevimizi yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Acaba bu dijital karteller rekabeti bozuyor mu ya da nasıl bozuyor, bu algoritmalar rekabeti engelleyecek, piyasaya girişleri engelleyecek ya da piyasadan gerekleri dışında çıkışlara sebebiyet verecek şekilde kullanılıyorlar mı kullanılmıyorlar mı? Bu konuda ciddi anlamda kendi üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Rekabet Kurumunun yaklaşık 21,5 yıldır görevde olduğunu hatırlatan Başkan Torlak, "Kurum olarak 2014 ile 2016 yılları arasında 26 adet karar alarak 10 milyar lira tüketici refahına katkı sağladık. 2017 ile 2018 yılları arasında 18 karar ile 6,5 milyar lira tüketici refahına katkı sağladık. Yani son 5 yılda toplam 44 kararımızın 16,5 milyar lira tüketici refahına katkısını gördük." şeklinde konuştu.
Torlak, Rekabet Kurumunun her türlü müracaata açık olduğunu ve başvuruların gizli yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Sanayicilerin sorularını da yanıtlayan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak’a konferansın ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Meclis Başkanı Salih Esen tarafından günün anısına plaket verildi.