Başkan Kaldırımcı ve Beraberindeki Heyet ELDER Sektör Toplantısına Katıldı (2.3.2015)

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI ile birlikte Kurul Üyesi Fevzi ÖZKAN, Mesleki Koordinatör Cengiz SOYSAL, Rekabet Uzmanları Metin PEKTAŞ, Şamil PİŞMAF, Selen Yersu ŞAHİN ve Rekabet Uzman Yardımcısı Hakan EREK’ten oluşan bir heyet, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından düzenlenen 8. Sektör Toplantısı’na katıldı. Başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’ın yürüttüğü toplantıda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa YILMAZ, üst düzey bürokratlar ve sektör temsilcileri, ülkemiz elektrik sektöründeki güncel konuları istişare etmek üzere bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan Başkan Kaldırımcı, ülkemizde elektrik dağıtım özelleştirmesinin tamamlandığını; dağıtım şirketlerine ayrıştırma yükümlülüğü getirilerek ve her bir bölgede görevli tedarik şirketleri teşkil edilerek serbestleşmeye yönelik ciddi adımlar atıldığını belirtti. Rekabet hukuku bakış açısıyla sözü geçen şirketlerin kendi bölgelerinde hâkim durumda olduklarını belirten Kaldırımcı, bu konumun dağıtım ve tedarik şirketlerine özel bir sorumluluk yüklediğini hatırlatarak “bu şirketlerimizin ayrımcı ve dışlayıcı uygulamalardan kaçınmaları, rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmak gibi davranışlar içinde bulunmamaları gerekiyor" diye konuştu.

Başkan Kaldırımcı, yakın zamanda Rekabet Kurumuna konuyla ilgili bazı şikâyetler intikal ettiğini belirterek, bu şikâyetlerden ve şikâyetler doğrultusunda yapılan önaraştırmalarda öne çıkan tespitlerden örnekler verdi. Önaraştırmalar neticesinde Kurulun, sektöre özgü düzenlemeleri ve düzenleyici otoritenin çalışmalarını da göz önünde bulundurarak bu aşamada soruşturma açma yoluna gitmediğini ve ilgili dosyayı EPDK’ya ilettiğini belirten Kaldırımcı, ayrıca dağıtım şirketlerine ve sektörün teşebbüs birliği olan ELDER’e görüş yazıları gönderildiğini ifade etti. Konuşmasında ayrıca, Rekabet Kurumu ve ELDER işbirliğinde, elektrik sektörü temsilcilerine yönelik olarak 3-4 Mart tarihleri arasında temel rekabet hukuku ve elektrik sektöründe rekabet hukuku uygulamaları eğitimi verileceği bilgisini paylaşan Kaldırımcı “Eğer bu şikâyetler baki olursa, piyasalara girişler engellenirse, pazar kapatılırsa, hâkim durumu kötüye kullanma anlamına gelecek bir uygulama tablosu ortaya çıkarsa, Kanun çerçevesinde gereken müdahale yapılabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.