6. BM Rekabet Politikası Seti nin Gözden Geçirilmesi Konferansı na Kurum Başkanımız Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Araştırma Dairesi Başkan V. H. Baha Karabudak, 3. Daire Başkanı S. Barış Özer ile Rekabet Uzmanı Lerzan Kayıhan Ünal katıldı (27.12.2012)

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Araştırma Dairesi Başkan Vekili Halil Baha Karabudak, 3. Daire Başkanı Suna Barış Özer ile Rekabet Uzmanı Lerzan Kayıhan Ünal’dan oluşan bir heyet 8-12 Kasım 2010 tarihlerinde düzenlenen 6. BM Rekabet Politikası Seti’nin Gözden Geçirilmesi Konferansı’ na katılmak üzere İsviçre’nin Cenevre kentine gitmiştir.

 

Bilindiği üzere 5. BM Rekabet Politikasını Gözden Geçirme Konferansı Rekabet Kurumu'nun ev sahipliğinde 13-18 Kasım 2005 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Söz konusu Konferansa ev sahipliği yapması nedeniyle Türkiye statü gereği ilgili Konferansın başkanlığını üstlenmiş olup, bu nedenle Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı 6. Konferansın açılış konuşmasını yapmak üzere UNCTAD tarafından davet edilmiştir.  Bu Konferans  BM Genel Meclisi 1980'de kabul ettiği ve kısaca BM İlkeler ve Kurallar Bütünü olarak anılan Kısıtlayıcı Ticari Uygulamaların Kontrolü İçin Çok Taraflı Olarak Kararlaştırılmış Adil İlkeler ve Kurallar Bütünü 'nün kabul edilişinin 30. yılına rastlaması bakımından da çok anlamlıdır. Konferans BM üyesi ülkelerin rekabetten sorumlu kurum başkanları ve üst düzey rekabet uzmanlarının katılımıyla başlamıştır. Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI ülkemizin yukarıda bahsedilen özel konumu gereği açılış konuşmasını gerçekleştirmiş, Konferans’ın yeni başkan seçimini yöneterek bu görevi BM üyesi ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen seçim sonucunda Zambiya Rekabet Komisyonu Başkanı Thula KAIRA'ya devretmiştir.

Prof. KALDIRIMCI konuşmasında özetle rekabet kurumlarının etkililiğinde önceliklerin belirlenmesinin önemini vurgulamış ve stratejik planlamanın Kurumları gelecek on yıllara hazırladığını ifade etmiştir. Bunun yanı sıra UNCTAD, OECD ve ICN gibi platformların birbirlerini tamamlayıcı rollerine değindikten sonra UNCTAD'ın kalkınmakta olan ülkelerde üstlendiği misyonla kat ettiği mesafenin kalkınmaya olan katkısının altını çizmiştir.

Anılan Konferans sırasında ana başlıklar olarak ele alınacak olan konular başlıca aşağıdaki gibidir:
 
  • Rekabet hukuku ve politikasının uygulanması
  • Cezalar ve tedbirler ile rekabet davalarının yargısal denetimi (judicial review)
  • İktisadi gelişmenin artırılmasında rekabet politikasının rolü
  • Ermenistan rekabet hukuku ve politikasının gözden geçirilmesi
  • Farklı gelişmişlik seviyesine sahip ülkeler için uygun rekabet hukuku yapısı ve uygulaması 
  • Pişmanlık programlarının kalkınmakta olan ülkelerde kartellerle mücadelede kullanımı,
  • İşbirliğinin gizlilik içermeyen bilgi değişimini kolaylaştırmadaki rolü
  • BM’nin rekabeti sınırlayıcı eylemlere yönelik benimsemiş olduğu ilke ve kuralları içeren BM Rekabet Politikası Seti’nin (United Nations Set of Multilaterally Agreed Equitable Principles and Rules for the Control of Restrictive Business Practices) uygulanması alanında elde edilen tecrübelerin gözden geçirilmesi
Konferans sırasında, yukarıda sayılan konulara aktif katılımın yanı sıra,   Rekabet Kurumu heyeti başta Kore Adil Ticaret Komisyonu yetkilileri olmak üzere bir dizi ikili temasta da bulunmuştur.