2. Tüketici Hukuku Sempozyumu na Katılım (27.12.2012)

Tüketici Hukuku Enstitüsü Derneği ve Doğuş Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen; Kurumumuzun da organizasyon komitesinde yer aldığı 2. Tüketici Hukuku Sempozyumu, 29-30 Kasım 2012 tarihlerinde Doğuş Üniversitesi İstanbul Acıbadem yerleşkesinde yapıldı. Tüketici hukuku alanındaki mevzuat ve uygulamaların değerlendirilmesiyle tüketicinin korunmasına ilişkin politika ve tedbirlerin belirlenmesine katkıda bulunma amacını taşıyan sempozyum, aralarında kamu otoriteleri, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları temsilcilerinin, akademisyenlerin, avukatların ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleştirildi.

Sempozyuma Rekabet Kurumu adına Başkan Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI, Kurul Üyesi Reşit GÜRPINAR, Kurum Başdanışmanı H. Erkan YARDIMCI, rekabet uzmanları Şamil PİŞMAF ve Tuğçe KOYUNCU katıldılar.

Başkan Prof.Dr.Nurettin KALDIRIMCI ve Kurum Başdanışmanı H.Erkan YARDIMCI, rekabet hukuku ve tüketicinin korunması ilişkisini öne çıkaran birer adet açılış konuşması yaptılar.

Başkan Prof.Dr. KALDIRIMCI konuşmasında Anayasa’nın 167. ve 172. maddelerinde devlete rekabeti ve tüketiciyi koruma görevlerinin verildiğine değinerek bu iki maddede vücut bulan yaklaşımın rekabetin korunması ile tüketicinin korunması kavramlarının birbiriyle ilişkili yararları korumayı amaçladığına işaret etti. Sayın KALDIRIMCI, konuşmasında devamla nihai tahlilde rekabet kurallarının hedefinin tüketicinin refah düzeyini artırmak olduğunu belirtti ve rekabetin sağlanmasının tüketiciye faydasının düşük fiyat ve yüksek kalite, teknolojik gelişme ve kaynak tahsisinde etkinlik gibi çeşitli şekillerde ortaya çıktığına dikkat çekti.

Sempozyum’un moderatörlüğünü Kurum Başdanışmanı H. Erkan YARDIMCI’nın üstlendiği oturumunda, Rekabet Uzmanları Şamil PİŞMAF ve Tuğçe KOYUNCU sırasıyla “Ortak Amaç Yolunda İki Farklı Araç: Tüketici Politikası ve Rekabet Politikası” ve “4054 sayılı Kanunun Özel Hukuk Alanındaki Sonuçları” başlıklı tebliğlerini sundular.

Rekabet Kurumu adına yapılan konuşmalar sempozyumun sonuç ve bildiriler bölümünde aşağıdaki ifadelerle yer aldı:

“Rekabet Hukuku geliştikçe ve tam rekabetin tesisi sağlandıkça tüketici hukuku da gelişecektir. Bu bağlamda her iki hukuk dalı birbirine bağlı ve paralel çizgilerde yürütülmelidir. (Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI, Rekabet Kurumu Başkanı)”

“Rekabet Hukukuna aykırı olarak birleşip kartel oluşturanlar, bir nevi hırsızlık yapmakta olup, tüketicinin refahından çalmaktadırlar. (Erkan YARDIMCI, Rekabet Kurumu Başdanışmanı)”

“Tüketici politikası ve rekabet politikası aynı amaç yolunda iki ayrı araç olduğundan her iki politikanın uygulanması yüksek düzeyde bir eşgüdüm ihtiyacını doğurmaktadır. Bu sebeple, Tüketici ve Rekabet Komisyonu adı altında bir komisyon kurulması ve Bakanlık ile Rekabet Kurumunun işbirliği yapması bu eşgüdümü sağlayabilecek kurumsal altyapı oluşturma fırsatını yaratabilir. (Şamil PİŞMAF, Rekabet Kurumu Rekabet Uzmanı)”

“Rekabet Hukukuna aykırı eylemler karşısında, zarar görenlerin tazminat davası açması ve bunun yaygınlaşması yönünde çalışmaların yapılması ve tüketici örgütlerinin bu hususa özellikle dikkat etmesi gerekir. (Tuğçe KOYUNCU, Rekabet Kurumu Rekabet Uzmanı)”

Sonuç ve bildirilerin tamamına ulaşmak için tıklayınız.    

Sempozyum programı için tıklayınız.