15-19 Şubat 2010 tarihlerinde OECD Rekabet Komitesi ve Küresel Rekabet Forumu toplantılarına Kurumumuzdan da katılım sağlandı (27.12.2012)

     OECD bünyesinde yer alan Rekabet Komitesi ve bu Komite altındaki 2 numaralı Rekabet ve Düzenleme Çalışma Grubu ile 3 numaralı İşbirliği ve Uygulama Çalışma Grubu toplantıları 15-17 Şubat 2010 tarihleri, Global Rekabet Forumu toplantıları ise 18-19 Şubat 2010 tarihleri arasında Paris’te yapıldı.

     Söz konusu toplantılara Kurumumuzdan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı başkanlığında 2. Daire Başkan Vekili Ali Demiröz, Uluslararası İlişkiler Müdür Vekili Yaşar Tekdemir, Rekabet Uzmanı Erdem Aygün ve Rekabet Uzman Yardımcısı Selvi Kocabay’ dan oluşan bir heyet katıldı.

      Toplantıların önemli gündem maddeleri kapsamında, aşağıda yer verilen konularda yuvarlak masa toplantıları ve tartışmalar yapılarak görüş alış verişinde bulunuldu ve Türkiye uygulamasına yönelik gelen bilgi talepleri sözlü olarak karşılanmıştır.

 
·        Akıllı Şebeke Teknolojisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları (2 numaralı Rekabet ve Düzenleme Çalışma Grubu)
 
·        İşlemlerde Tarafsızlık: Mevzuatın Uygulanmasına ilişkin İdari ve Yargısal Süreçlerde Şeffaflık (3 numaralı İşbirliği ve Uygulama Çalışma Grubu) (yazılı katkı hazırlanmıştır)
 
·        Bankacılık Sektöründe Rekabet, Yoğunlaşma ve İstikrar (Rekabet Komitesi) (yazılı katkı hazırlanmıştır)
 
·        Devlet Yardımları ve Teşvikler (Global Rekabet Forumu)
 
·        Kamu İhalelerinde Danışıklı Teklif ve Yolsuzluk (Global Rekabet Forumu) (yazılı katkı hazırlanmıştır)
  
     Bu yuvarlak masa konularının yanı sıra “Rekabetçi Etki Değerlendirmesi Araç Seti”nin ikinci versiyonu katılımcıların bilgisine sunuldu. Söz konusu Setin ilk versiyonu daha önce aralarında Türkçe’nin de yer aldığı bir dizi dilde yayımlanmıştı. Söz konusu Set kapsamında Türkiye’deki gelişmeler hakkında bilgilendirme gerçekleştirildi.
 
     Anılan OECD toplantıları, Uluslararası Rekabet Ağı’nın (International Competition Network - ICN) İdare Komitesi (Steering Committee) ile Yıllık Konferans Planlama Komitesi (Annual Conference Planning Committee) toplantılarına da vesile olmaktadır.
 
     Bu çerçevede, Kurumumuz, söz konusu toplantıların yanı sıra, İdare Komitesi ile çalışma gruplarının bir araya gelerek, ICN bünyesinde yürüyen mevcut projeler ile ilgili görüşmelerde bulunduğu İdare Komitesi toplantısına, gerek İdare Komitesi üyesi, gerekse de Kurumsal Etkililik Çalışma Grubu Eş Başkanı sıfatıyla katılım sağladı. Diğer taraftan, ICN’in gelecekteki başarısı için her bir çalışma grubu tarafından, ev sahipliğini üstlenmiş olduğumuz 2010 ICN Yıllık Konferansında sunulmak üzere uzun dönemli strateji planları hazırlanmakta olup, çalışma gruplarından ikisine ait strateji planları söz konusu İdari Komite toplantısında tartışmaya açıldı.
 
     Kurumumuz başkanlığında düzenlenen ICN Yıllık Konferans Planlama Komitesi toplantısında ise 2010 ICN Yıllık Konferansına (www.icn-istanbul.org ) ilişkin hazırlıklarda gelinen aşama Komite üyeleriyle paylaşıldı.
 
    ICN Başkanı ve aynı zamanda Birleşik Krallık Adil Ticaret Komisyonu CEO’su John Fingleton ile ICN Konferansı ve genel olarak ICN hakkında görüşme gerçekleştirildi ve ABD Federal Ticaret Komisyonu üyesi William Kovacic ile ICN Konferansı sırasında nasıl katkıda bulunabileceği konularında görüş alış verişinde bulunuldu.
 
    Ayrıca yeni atanan Avrupa Birliği Rekabet Politikasından sorumlu Komisyon üyesi Joaquín Almunia ile bir temas gerçekleştirildi ve kendisi ICN Konferansına davet edildi.
 
    OECD toplantılarının son gününde ise tüm katılımcılara İstanbul’da düzenlenecek ICN Yıllık Konferansı hatırlatıl ve kendileri davet edildi.
 
     Türkiye’nin OECD Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Erozan makamında ziyaret edildi. Ziyaret sırasında Rekabet Kurumu’nun OECD faaliyetlerine katkısı ve bu katkının nasıl daha fazla artırılabileceği, genel anlamda ülkemizin OECD faaliyetlerinden nasıl daha fazla yararlananbileceği konularında görüş alış verişi gerçekleştirildi.
 
    Söz konusu toplantılar sırasında Romanya, Portekiz, Birleşik Krallık, ABD, Moğolistan, Kanada, Tunus, Güney Kore, Fas, Avrupa Birliği Komisyonu, Brezilya, Bulgaristan, Mısır, Fransa, Almanya ve Morityus temsilcileriyle bir dizi ikili temas gerçekleştirildi.